Ricky Seabra & Dirk Verstockt [BR/BE]

Koyaanisqatsi - The Performance

Koyaanisqatsi - The Performance
Koyaanisqatsi - The Performance

14.10 – 16.10.2010

Een recept om de wereld te redden

In 1982 liet Godfrey Reggio zijn film Koyaanisqatsi los op de mensheid, een apocalyptisch visioen van een doldraaiende wereld, op bezwerende muziek van Philip Glass. Dertig jaar later is de wereld er slechter aan toe dan toen, is Koyaanisqatsi verzopen in de visuele indigestie van de massamedia en worstelt Ricky Seabra ermee om deze eco-cultklassieker op het toneel te brengen. Wordt het een ‘re-enactment’ of een herinterpretatie van de boodschap van de film, nl. dat we veel te snel en ‘uit balans’ leven?

• De Braziliaans-Amerikaanse kunstenaar Ricky Seabra creëert op het toneel een soort live cinema. Hij gebruikt geen special effects, integendeel, hij probeert de ‘visuele integriteit’ van de beelden te vrijwaren en geeft ze een nieuwe context in een mix van live animatie, muziek en vertelling. Seabra wil in zijn werk altijd oplossingen aanreiken, u mag dus een uniek recept verwachten om de wereld te redden. Seabra presenteerde twee memorabele solo’s in Spoken World 08. Voor Koyaanisqatsi – The Performance werkt hij andermaal samen met de Brusselse theatermens Dirk Verstockt.

Van 10 tot 20 mei 2012 gaat Koyaanisqatsi op tournee in Brazilië: de voorstelling speelt in São Paulo en Rio de Janeiro.
Koyaanisqatsi, een coproductie van het Kaaitheater, ging in oktober 2010 in première in de Kaaistudio's.

 


FILM: De originele versie van Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio) zal na de voorstellingen te bekijken zijn.

 

 


Vrijdag 15 oktober  
21:45u – 22:30u| Kaaistudio’s | Gratis | EN

Nagesprek met:

> Dirk Holemans,  directeur groene denktank Oikos en hoofdredacteur van het gelijknamige magazine
> Ricky Seabra & Dirk Verstockt, makers van Koyaanisqatsi - The Performance
> Guy Gypens, artistiek directeur van het Kaaitheater, modereert.

Koyaanisqatsi (Life out of Balance) is ongeveer 30 jaar oud. Sinds eind jaren zeventig is er constant aan de ecologische alarmbel getrokken. Toch zitten we vandaag in een diepe ecologische crisis. Kunnen we nog geloven in de mens als rentmeester van de planeet? Van welk mensbeeld moeten we vertrekken om nog hoop te kunnen koesteren? Vanuit deze invalshoek wordt ingegaan op Koyaanisqatsi - The Performance.

 

 

 

 


Zaterdag 16 oktober  
21:45u – 22:30u| Kaaistudio’s | Gratis | EN

Nagesprek met:

> Peter Tom Jones, Onderzoeksmanager (IOF) aan de K.U.Leuven en  co-auteur van o.a. Terra Incognita (Ginkgo, Gent, 2006), Het Klimaatboek (Berchem, 2007), Klimaatcrisis (Antwerpen, 2009) en Terra Reversa (Berchem/Utrecht)
> Ricky Seabra & Dirk Verstockt, makers van Koyaanisqatsi - The Performance
> Guy Gypens, artistiek directeur van het Kaaitheater, modereert.

Koyaanisqatsi (Life out of Balance) was een esthetisering, een verbeelding van de vervreemding tussen mens en planeet. Peter Tom Jones schreef enkele jaren geleden het boek Terra Incognita waarin hij die vervreemding met ongelooflijk veel facts & figures aantoonde. Waar staan we vandaag? Wat zijn de gevaarlijkste ‘onevenwichten’ die we tot stand hebben gebracht. Vanuit deze invalshoek wordt er ingegaan op Koyaanisqatsi - The Performance.

 

 

 

 

 

 

 

 


written and performed by Ricky Seabra | co-written and directed by Dirk Verstockt | produced by Kaaitheater, Fomenta Produções (Rio de Janeiro), Boris vzw (Brussels) | support Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EU)