Dans voor actrice (Jolente De Keersmaeker)

Jérôme Bel & tg STAN

Jérôme Bel & tg STAN
Jérôme Bel & tg STAN

01.12 – 02.12.2021

Voor deze voorstelling vroeg choreograaf Jérôme Bel aan actrice Jolente de Keersmaeker om niet zoals ze gewoon is rollen uit het theaterrepertoire te spelen, maar wel stukken uit de moderne dans. Volgens Bel zijn bepaalde 21e-eeuwse choreografieën namelijk even veelzeggend en belangrijk als de meest betekenisvolle theaterteksten.

Toch is Dans voor actrice niet zomaar een dansvoorstelling. Omdat Jolente de Keersmaeker vooralsnog geen professionele danseres is, gooit ze alle gebruikelijke vormelijkheid van dans overboord en laat ze haar verbeeldingskracht spreken. Verwacht een even dansante als theatrale avond op het snijvlak van choreografie en taal, van beweging en woorden, van lichaam en verbeelding.

• Jolente De Keersmaeker is stichtend lid van het toneelspelersgezelschap STAN. De afgelopen jaren kon je haar op de planken van het Kaaiheater zien in o.a. Move (on), Poquelin II, de Bernhardtrilogie en The way she dies. Jérôme Bel heeft met voorstellingen als Jérôme Bel, Le dernier spectacle, The show must go on of het recentere Gala een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de podiumkunsten sinds het begin van de jaren 90. De meeste van zijn voorstellingen hebben in het Kaaitheater gestaan.

Dans voor actrice legt een plezier, vrijheid, emotionele overgave en intensiteit bloot die je maar weinig in dans ziet. – De Standaard

Butoh is geen specifieke techniek, maar een houding van extreme overgave, ook fysiek. Hoe ze het klaarspeelde weet ik niet, maar De Keersmaeker treft die toon hier exact. – Pzazz


concept Jérôme Bel | met Jolente De Keersmaeker | productie tg STAN | coproductie R.B. Jérôme Bel, tg STAN, CAMPO