Mette Ingvartsen & Jefta van Dinther [Brussels/Amsterdam]

IT'S IN THE AIR

IT'S IN THE AIR
IT'S IN THE AIR

30.10 – 31.10.2008

Virtuositeit en puur plezier

Mette Ingvartsen is misschien wel de meest ‘fysieke’ danseres en choreografe van haar generatie. Producties als 50/50, to come en Why We Love Action demonstreerden een aanstekelijk plezier in het lichamelijk functioneren. Het zijn complexloze verkenningen van het lichaam en hoe wij ernaar kijken. De Nederlands-Zweedse danser en choreograaf Jefta van Dinther werkte mee aan to come en Why We Love Action. Ingvartsen en Van Dinther maken ook deel uit van de groep COCOs van wie u tijdens de seizoensopening van het Kaaitheater in augustus de performance BREEDING, BRAINS & BEAUTY kan zien.

We willen altijd weer het lichaam heruitvinden, we zijn bezeten door de vraag wat het kan, waartoe het in staat is. Ingvartsen en Van Dinther stellen zich de vraag: hoe kunnen we het lichaam zien als lichaam, als een expressieve kwaliteit die voortgebracht wordt door beweging? IT’S IN THE AIR ontrafelt het lichaam dat verknoopt is tussen cultuur en natuur, dat gebonden is aan mechanische wetten en fysieke condities.

Een mannelijk en een vrouwelijk lichaam. Als vanzelf worden ze technische structuren, lichaamsmachines. Ze springen, stuiten, spartelen, wapperen, glippen, glijden, zweven, stuiteren, huiveren, wrijven, ploffen, ontploffen,… Lichamen die de wetten van beweging en rust tarten, het plezier van spieren die bewogen worden, de vele nuances van ritme, densiteit, textuur, het tactiele van beweging… en virtuositeit die puur plezier teweegbrengt.


choreography & performance Jefta van Dinther, Mette Ingvartsen | light design & set Minna Tiikkainen | sound design Peter Lenaerts | dramaturgy Bojana Cvejić | production management Kerstin Schroth | production Mette Ingvartsen / Great Investment & Jefta van Dinther / Sure Basic | coproduction Kaaitheater, Pact Zollverein (Essen), Hebbel am Ufer (Berlin) | funded by Haupstadtkulturfonds (Berlin) & Danish Council (Denmark) | support Eurotramp (Germany), Les Brigittines (Brussels), Charleroi/Danses, Centre Chorégraphique de la Communauté Française de Belgique (Brussels), Ballhaus Naunynstraße (Berlin), sommer.bar 2007 (a project of Tanz im August, Berlin)