Faustin Linyekula/NTGent [CD/BE]

Histoire(s) du théâtre II

Histoire(s) du théâtre II
Histoire(s) du théâtre II

13.03 – 14.03.2020

Opgelet: deze voorstelling is afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

1974, Zaïre. In de bokswedstrijd van de eeuw schakelt Muhammad Ali George Foreman uit. Mobutu Sese Seko richt het Nationale Ballet van Zaïre op. Na hun onafhankelijkheid proberen Afrikaanse landen hun identiteit te bepalen. Ironisch genoeg gebruiken ze Westerse codes om zich op de kaart te zetten. Wat een formidabel laboratorium had kunnen worden voor de rijkdom van de Afrikaanse dans en muziek, evolueert al snel tot propaganda en tot een bron van een bitse politieke strijd op het continent.

Faustin Linyekula creëert een voorstelling waarin hij nadenkt over de sleutelmomenten in de geschiedenis van het theater. Samen met drie leden van het Congolese Nationale Ballet, en acteurs Papy Maurice Mbwiti en Oscar van Rompay, onderzoekt hij wat de jonge Congolese staat had kunnen zijn.

• Als danser, choreograaf en theaterregisseur behandelt Faustin Linyekula postkoloniale thema’s, geïnspireerd door de wrede erfenis van oorlog, terreur en de ineenstortende economie in zijn vaderland Congo. Sinds de jaren 90 reizen zijn voorstellingen over de hele wereld. Histoire(s) du Théâtre II had vorig seizoen in première moeten gaan, maar werd toen uitgesteld omwille van visaproblemen. De voorstelling maakt deel uit van een reeks, die werd afgetrapt door Milo Rau’s bejubelde La Reprise.

‘We hebben lang naar onszelf gekeken door Europese ogen’ - Faustin Linyekula in De Standaard


direction Faustin Linyekula | cast Oscar Van Rompay, Wawina Lifeteke, Marie-Jeanne Ndjoku Masula, Ikondongo Mukoko, Papy Maurice Mbwiti | production NTGent | thanks to Mariposa | in collaboration with Ballet National de la Compagnie Théâtre National Congolais, Isaano / Positive Production, Kigali | world premiere Festival d’Avignon | supported by the Belgian Tax Shelter

There's more

Milo Rau/NTGent

Orestes in Mosul

theater

Orestes in Mosul
Orestes in Mosul
Kaaitheater
vr 11.10 - za 12.10.19

Een schijnbaar eindeloze keten van moorden en bloedwraak: dat is de plot van de Oresteia. In Orestes in Mosul combineert Milo Rau de tragedie der tragedies met actuele politieke conflicten. Hoe kan er ooit een einde komen aan de keten van geweld tussen de partijen van de Syrisch-Iraakse burgeroorlog en hun internationale bondgenoten? Met een ensemble van Iraakse en Europese acteurs brengt Rau een Oresteia van onze tijd.

FC Bergman

JR

theater

JR
JR
Paleis/Palais12
wo 18.03 - zo 22.03.20
Opgelet: deze voorstelling is afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

William Gaddis is een van de invloedrijkste schrijvers binnen de Amerikaanse postmoderne literatuur. Met zijn magnum opus JR schreef hij in 1975 een even complexe als hilarische satire op het kapitalisme. FC Bergman gaat voor een ambitieuze bewerking die de hedendaagse mens ontmaskert. Het gezelschap bouwt een torenhoge set, waarrond een uitgebreid spelersensemble de caleidoscopische wereld van JR reconstrueert.