Laila Soliman [EG]

Hawa El Horreya (Whims of freedom)

Hawa El Horreya (Whims of freedom)
Hawa El Horreya (Whims of freedom)

16.01 – 17.01.2015

Egyptische diva’s

WOI laat Egypte, op dat moment Brits protectoraat, uitgeput en opstandig achter. De revolutie van 1919 kondigt zich aan. Bijna 100 jaar na datum brengt de Egyptische theatermaakster Laila Soliman dat verleden tot leven. Ze gaat in songs en theaterteksten, oude boeken en archieven van toen op zoek naar parallellen met de revolutie die zich vandaag in Egypte voltrekt. En ze doet dat aan de hand van foto’s en fragmenten uit het leven van twee theaterdiva’s uit die tijd– de eerste moslimvrouwen die ooit een podium betraden en die een revolutie ontketenden in het theater en in de levens van talloze moslimvrouwen.

• Voor Hawa El Horreya (De grillen van de vrijheid) werkt schrijfster, dramaturg en regisseur Laila Soliman samen met een cultuurhistoricus, een regisseur, een muzikant, een politiek gevangene en een actrice. Soliman studeerde in Kaïro en aan DasArts in Amsterdam. In haar multimediale performance Lessons in Revolting (2011) documenteerde zij het brute geweld van de militaire politie tijdens de revolte op het Tahrirplein. Ze maakte de voorstelling samen met haar partner, de Vlaamse regisseur Ruud Gielens.


with and by Ruud Gielens, Laila Soliman, Nanda Mohamed, Alia Mossallam, Mustafa Said, Julia Schulz and others | production SHISH (Belgium) | co-production Kaaitheater, Lift Festival (UK), Maxim Gorki Theater (Germany)

A House on Fire co-production; with the support of the Culture Programme of the European Union
with the support of VISITBRUSSELS and the Brussels-Capital Region