Kaaitheater presents

Een ode aan Fatima Mernissi

Een ode aan Fatima Mernissi
Een ode aan Fatima Mernissi

08.03.2016

De Simone de Beauvoir van de Maghreb

Op 30 november 2015 overleed de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi. Als vrijgevochten feministe, activiste en sociologe aan de universiteit van Rabat, speelde ze een sleutelrol in het wetenschappelijke en maatschappelijke veld. Mernissi laveerde moeiteloos tussen oost en west, altijd getuigend van diepe inzichten in de complexe relatie tussen mensen, culturen en religies.

Haar boeken, waaronder Achter de sluier en Islam en democratie, leverden haar wereldfaam op. Tot op de dag van vandaag blijven het krachtige referentiewerken. Haar talloze sociologische en feministische werken vielen regelmatig in de prijzen. Zowel The Guardian als Arabian Business Magazine benoemden haar als één van de honderd meest invloedrijke Arabische vrouwen, wereldwijd.

Als vernieuwende, feministische stem binnen het moderne islamdebat, blijft Mernissi actueel. Haar betekenis voor meisjes, vrouwen en mannen – zowel in Marokko, Noord-Afrika als de rest van de wereld – valt niet te ontkennen. Ze biedt inspiratie, kracht en vooral antwoorden.

inleiding Sarah Bracke (VUB & Rhea)
met Chantal Pattyn, Béatrice Delvaux, Adil El Arbi, Bilall Fallah, Nadia Bouras, Abdelslam El Manzah, Saskia De Coster, Rachida Lamrabet, Yasmina El Messaoudi, Thomas Vanderveken, Nadia Fadil, Celia Ledoux, Rachid Benzine, Yamila Idrissi, Saida Sakali, Sarah Bracke, Anna Luyten (presentatie)
muziek Ghalia Benali

Op initiatief van Yamila Idrissi brengt het Kaaitheater een ode aan deze grande dame. Niet toevallig op 8 maart – de internationale vrouwendag.
 

Lees hier de tekst die Sarah Bracke op deze hommage-avond uitsprak.


an initiative by Kaaitheater, VUB and Yamila Idrissi. VUB will organize a Chair to honour Fatima Mernissi’s legacy.