Michel Bauwens & Jean Lievens [BE]

De wereld redden – Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving

De wereld redden –  Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving
De wereld redden –  Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving

15.10.2013

Onze samenleving steunt op het absurde idee van materiële overvloed en immateriële schaarste. We doen alsof de planeet oneindig is en plegen er dermate roofbouw op dat het overleven van de menselijke soort in gevaar komt. Tegelijk bouwen we via auteursrechten en patenten artificiële muren rond menselijke kennis om sharing en samenwerking zo moeilijk mogelijk te maken. Het peer-to-peer-model wil die logica omdraaien.

Michel Bauwens ziet in nieuwe fenomenen zoals de samenwerkingseconomie, peer-to-peer-netwerken, stadslandbouw etc. een weg naar een postkapitalistische samenleving waar de markt zal onderworpen worden aan het algemeen belang. Om de wereld te redden, zo stelt hij in zijn nieuwe boek, dringt zich een herlokalisering van de productie op en een uitbreiding van globale samenwerking op vlak van kennis, code en design.

• Michel Bauwens werkte ondermeer voor BP en Belgacom, waar hij e-business-strateeg was. Hij is stichter van de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives. Vorig jaar werd hij door het Post Growth Institute als enige Belg opgenomen in de lijst van de 100 meest inspirerende personen voor een duurzame toekomst. Hij was eerder te gast in het Kaaitheater tijdens Het Groene Boek 2013.

Jean Lievens was freelance journalist, gespecialiseerd in financiële berichtgeving. Hij is een actieve blogger (revolutieresolutie.skynetblogs.be en De Wereld Morgen) en redacteur van online knipselkranten over P2P.