Josse De Pauw / Toneelhuis [Antwerp]

De versie Claus

De versie Claus
De versie Claus

27.03 – 29.03.2009

Claus ten voeten uit

Tijdens het werken aan De versie Claus werden auteur Mark Schaevers en theatermaker Josse De Pauw overvallen door het bericht van Hugo Claus’ zelfgekozen dood. Hun ‘versie Claus’, die zonder enige twijfel als een hommage aan de grootmeester van de Vlaamse literatuur was bedoeld, werd hierdoor ook een in memoriam, een mausoleum voor deze uitzonderlijke persoonlijkheid.

In 2004 verzamelde Humo-redacteur Mark Schaevers in Groepsportret een reeks fragmenten uit de vele interviews die Hugo Claus in de loop van zijn carrière weggaf. Deze bloemlezing tekende het beeld van Claus – van debuterende jongeling tot 75-jarige schrijver – aan de hand van zijn eigen woorden. Dit materiaal bewerkten Schaevers en De Pauw tot een theatermonoloog: een gespeelde ‘auto’-biografie. Claus ten voeten uit: zijn toorn, zijn koppigheid, zijn authentiek-provocerende natuur…

Hugo Claus: ‘Ze hebben me eens omschreven als een Vlaamse reus. Dat is een konijnenras. Dan liever een hamster. Hij verzamelt en verzamelt en verschanst zich dan.’ Een auteursportret over de grens van de dood heen.

‘Josse De Pauw is theatermaker in hart en nieren, en De Versie Claus blijkt bij nader inzien heel slim van opbouw. Na verloop van tijd verandert hij subtiel het ritme en trekt het verhaal los van de anekdotiek. Hij laat pauzes vallen in zijn relaas tegen zijn tegenspeler Chris Willemsen, die de zwijgzame interviewer is. En uiteindelijk weet hij met alle Claus-bravoure van dien een gevoel van machteloosheid en onpeilbare melancholie over te brengen, die ook deel is geweest van dat mensenleven en dat zeker zo herkenbaar is. En dat komt aan.’ - Karin Veraart in de Volkskrant.

‘De Pauw heeft de mens Claus de overhand laten halen op de uitdagende sfinks die bij aanvang de leugen verdedigde. Ziedaar het universele: de homo ludens die uit het leven haalt wat erin zit. (…) Een waardig afscheid, maar vooral een weldadige monoloog.’ - Wouter Hillaert in De Morgen

 ‘De versie Claus is geen biografie, veeleer een biografisch opiniestuk. (…) Een voorstelling die, net als die tientallen interviewers, niet door het pantser van de publieke figuur Hugo Claus raakt, maar wel bulkt van rake aforismen en poëtische zinnen.’ - Mark Cloostermans in De Standaard


Canvas-documentaire
over Josse De Pauw, in het Nederlands op 28/3, 19:00, gratis


La version Claus
(version française)
3, 5/04, 20:15, 4/04, 22:00, Flagey, www.flagey.be, t. 02 641 10 20


Matinee Kadee
zondag 29/03/2009, 15:00 - Terwijl u zich laaft aan De Versie Claus, kunnen uw kinderen (4-12 jaar) deelnemen aan een workshop creatief koken door Kikkindekök. Voor de allerkleinsten is er opvang. Alles gratis, maar reserveren is noodzakelijk.


text Mark Schaevers | direction Josse De Pauw | performed by Josse De Pauw, Stijn Keuleers | scenography Herman Sorgeloos | production Toneelhuis (Antwerp)