Alain Franco [Brussels]

Das wohltemperierte Klavier

Das wohltemperierte Klavier
Das wohltemperierte Klavier

22.10 – 29.10.2006

Bachs Wohltemperiertes Klavier in twee versies

Pianist Alain Franco brengt twee concerten van Bachs Das Wohltemperierte Klavier, één keer op 22 en één keer op 29 oktober.

Franco: ‘Een concert spelen, houdt ook een dramaturgisch vraagstuk in. Dat heeft niet zozeer te maken met authenticiteit of uitvoering, maar met de lezing van de muziek. Ik zie een partituur als een knooppunt op het groot plasmascherm van de geschiedenis: als je op een bepaalde plek drukt, veroorzaakt dat een spanning die alle knooppunten aanspant. Daarom speel ik Das Wohltemperierte Klavier twee keer, in twee versies, in een poging om het materiaal met zichzelf te laten dialogeren. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld Las Meninas van Velasquez, of aan de wending van de camera in Godards Le Mépris, of nog aan het gebruik van heteroniemen bij Pessoa. De 48 preludes en fuga's van Das Wohltemperierte Klavier zijn evenveel short stories waarvan ik twee montages voorstel.’

Alain Franco dirigeerde o.a. Ictus en Champ d’Action, was muziekdramaturg voor Rosas en werkte als pianist mee aan zien en zien van Tg Stan.

Opgelet !
Das Wohltemperierte Klavier duurt ongeveer vijf uur. De voorstelling wordt daarom opgesplitst in drie delen. Het eerste deel begint om 17 uur, het tweede om 19 uur en het derde om 20.10 uur. Tussen deel 1 en deel 2 is er een pauze van 30 minuten; tussen deel 2 en deel 3 is er een pauze van 20 minuten.


piano Alain Franco