BL!NDMAN & Champ d’Action [Brussels/Antwerp]

Critical Band

Critical Band
Critical Band

04.11.2008

Een innovatief componist

Met dit programma brengen BL!NDMAN en Champ d’Action een hommage aan de in 2006 overleden Amerikaanse componist James Tenney. Zijn werk was spectraal avant la lettre en wordt in dit programma geplaatst naast composities van twee Europese spectralisten* bij uitstek: Gérard Grisey en Giacinto Scelsi.

De ensembles BL!NDMAN (saxofoonkwartet) en Champ d’Action (variabel ensemble voor hedendaagse muziek) staan beide bekend voor hun non-conformistische visie op de manier waarop hedendaagse muziek gebracht kan worden. Vaak zoeken zij naar speciale locaties of nemen zij de concertzaal op een vernieuwende manier in. Licht en ruimtelijke opstelling maken van hun uitvoeringen meer dan een concert in de klassieke betekenis van het woord.

In het project Critical Band (naar een referentiewerk van James Tenney) bundelen zij voor het eerst hun krachten, in eerste instantie vanuit de zin om samen te werken, maar ook vanuit een gemeenschappelijke passie voor de muziek van James Tenney (1934-2006). Toen die in augustus 2006 overleed, haalde dat amper de kranten. Nochtans duikt Tenney’s naam overal op in de Amerikaanse muziekgeschiedenis van de afgelopen veertig jaar. Hij musiceerde met John Cage, Steve Reich en Phil Glass, hij was een invloedrijk theoreticus, hij was de oprichter van het Tone Roads ensemble, doceerde aan het beroemde instituut CalArts en leidde zo een belangrijke groep componisten op. Maar bovenal was hij zelf een innovatief componist, die bekend staat om zijn elegante, akoestische en elektronische werken.

* Spectralisme is een genre waarbij de componisten zich vooral richten op één aspect van de muziek, namelijk de klankkleur. Pionier was de Franse componist Gérard Grisey (1946-1998).


conductor Jaan Bossier | composition, artistic director BL!NDMAN Eric Sleichim | composition, artistic director Champ d’Action Serge Verstockt | BL!NDMAN [SAX] Koen Maas (soprano saxophone), Roeland Vanhoorne (alto saxophone), Piet Rebel (tenor saxophone), Raf Minten (baritone saxophone) | Champ d’Action Lode Leire (double bass), Marcel Andriessen (percussion), Sabine Warnier (flute), Sabine Uytterhoeven (clarinet), Tom Verschoore (trombone), Gudrun Vercampt (violin), Jeroen Robbrecht (viola), Arne Deforce (cello), Annelies Boodts (harp), Maarten Buyl (electronics), Els Mondelaers (soprano)
production BL!NDMAN & Champ d'Action | co-production deSingel (Antwerp)