ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Cold Turkey

theater
talk
04.12.2010
Verslag uit Kinshasa

Vaak denken we dat we het leven moeten begrijpen opdat we het kunnen leven. Zo is het niet. We leven al, en begrijpen niets. Vaak denken we dat we pas kunnen samen zijn met anderen wanneer we hen kennen, begrijpen en waarderen. Zo is het niet. We zijn al samen. Doen alsof je de ander begrijpt leidt tot simplificatie. Misschien liggen er grote mogelijkheden in de acceptatie van het onbegrip, in de oprechte vervreemding.

– Lotte van den Berg

In de lente en zomer van 2010 bracht de Nederlandse theatermaker Lotte van den Berg samen met enkele collega-kunstenaars vier maanden door in de Congolese hoofdstad Kinshasa. In Cold Turkey brengen zij hiervan een eerste verslag uit: nog verkerend tussen twee werelden, vol van het hectische leven in de metropool Kinshasa, delen de makers meegebrachte verhalen, indrukken en urgente vragen. Het is een voorstelling in beweging, die elke avond weer anders is.

Middenin Kinshasa richtte OMSK, in samenwerking met het Congolese K-MU theater, een open atelier in. Hier presenteerde de groep elke vrijdag bij het vallen van de avond werk in wording en openbare repetities. Doorlopend in gesprek met elkaar en de omstanders, verkende OMSK hoe er wordt gekeken, hoe mensen kijken naar de wereld terwijl ze er middenin staan. In het gezamenlijk kijken en bevragen ontmoette ze een manier van denken, doen en zijn die verwart en verwondert. Nu, direct na terugkomst, doet OMSK een poging tot vertellen. Lotte van den Berg richt zich op de vraag of het mogelijk is je te verplaatsen in de blik van een ander. Kunnen we ons voorstellen hoe iemand anders de wereld ervaart? Kunnen we perspectieven delen? Cold Turkey is een eerste aanzet, van waaruit meer podium- en beeldende kunstprojecten ontwikkeld zullen worden. Een deel van het materiaal wordt verwerkt in een voorstelling die in mei 2011 te zien is tijdens het Kunstenfestivaldesarts.

• Sinds haar afstuderen in 2001 realiseerde Lotte van den Berg een reeks zeer beeldende voorstellingen die zich zowel in theaterzalen als in de publieke ruimte afspeelden. Van 2006 tot 2009 maakte zij deel uit van de artiestengroep werkzaam in het Toneelhuis (Antwerpen). In 2008 presenteerden we van haar Braakland op de site van Thurn en Taxis. Sinds 2009 opereert zij vanuit haar eigen plek ‘OMSK’, in het havengebied van Dordrecht. Het werk van Lotte van den Berg vertoont een sterke band met de maatschappelijke werkelijkheid: op een intuïtieve wijze, via kijken en ervaren, tracht zij steeds opnieuw de snel veranderende relaties van de actuele mens met de geglobaliseerde wereld in kaart te brengen.

Cold Turkey is part of the OMSK Dordrecht Kinshasa 2010/2011 project | Omsk Dordrecht Kinshasa Brussel Cold Turkey is
Lotte van den Berg, Floor van Leeuwen, Jellichje  Reijnders, Willem
Weemhoff, Anoek Nuyens, Rachid Laachir, Freija Wouters, Rianne van
Hassel, Bart Kusters | coproduced by Kunstenfestivaldesarts (Brussel), Compagnie
Dakar, Theaterfestival Boulevard (‘s-Hertogenbosch), Internationale
Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, K-Mu Thêàtre (Kinshasa),
Steirischer Herbst (Graz), Theatre Embassy, Zürcher Theater Spektakel