BL!NDMAN saxophone quartet & BL!NDMAN [4x4]voice [Brussels]

Buxtehude

Buxtehude
Buxtehude

13.02.2007


Orgelwerken en cantates van Buxtehude door saxofoon- en vocaal kwartet

In 2007 herdenken we de driehonderdste verjaardag van het overlijden van Dietrich Buxtehude. Buxtehude werd geboren vijftig jaar na Schütz en vijftig jaar voor Bach en is zo de link tussen de stichter en de kantor van de Duitse barokmuziek. Hij was de meest geachte en invloedrijke componist van zijn tijd. De jonge Händel bezocht hem in 1703. In 1705 legde de jonge Bach driehonderd kilometer te voet af om naar hem te gaan luisteren. Beiden waren potentiële opvolgers van Buxtehude, maar aanvaardden de voorwaarde niet met de dochter van hun voorganger te moeten trouwen.

Buxtehude schreef een groot aantal vocale en instrumentale composities. Zijn werk bracht de Noord-Duitse orgelschool tot een hoogtepunt en beïnvloedde de orgelmuziek van Bach. Hij hanteerde de meest uiteenlopende muzikale vormen met buitengewone verbeeldingskracht en wist virtuositeit en drama op een uitzonderlijke manier te verweven.

Met de koraalpreludes en cantates brengt BL!NDMAN in een eigentijdse setting van vier saxen en vier stemmen hommage aan de grootmeester.


concept, arrangements Eric Sleichim
quattor de sax Eric Sleichim (alto), Koen Maas (soprano), Piet Rebel (ténor) et Raf Minten (bariton)
[4x4]voice Emilie De Voght (soprano), Ana Naqe (mezzo), Dick Van Daele (ténor) et Thomas Van Lede (basse)
production BL!NDMAN
coproduction Kaaitheater