Gintersdorfer/Klassen [DE]

Breaking Performance + The End of the Western + Desist III

Breaking Performance + The End of the Western + Desist III
Breaking Performance + The End of the Western + Desist III

09.11.2012

Blank en zwart

In 2005 zetten Monika Gintersdorfer en Knut Klassen voet aan wal in Ivoorkust. Het was de start van een reeks artistieke transfers tussen de West-Afrikaanse metropool Abidjan en de Europese kunst- en theaterscène. Het werk van dit Duitse kunstenaarsduo verschilt echter radicaal van dat van vele andere makers die naar Afrika trekken. Gintersdorfer/Klassen gaat uitdrukkelijk niet op zoek naar een wederzijds inspirerende, interculturele uitwisseling. Ze benadrukken net de verschillen tussen blank en zwart, meer nog: die tegenstellingen vormen de motor van hun eigengereide voorstellingen. Met hun performers vormen ze een hechte groep van dansende, clubbende, drinkende, rappende en DJ-ende artiesten – vaak supersterren in eigen land. Samen maken ze theater op het onweerstaanbare ritme van de hartslag van Abidjans club- en performancescene.

Tijdens Spoken World 10 deed het gezelschap voor het eerst het Kaaitheater aan, met Othello, c’est qui? Nu nemen ze een weekend lang de Kaaistudio’s in. Elke avond wordt een totaalhappening met minstens twee voorstellingen,  een ‘lifestyle show’… er wordt muziek gedraaid en gefeest!

“In ons werk spreken wij van zwarten en blanken, zeer incorrect en onprecies, maar juist daarom dichtbij het denken dat een werkelijkheid bepaalt die incorrect en onprecies is. Wij denken in twee systemen en maken voorstellingen die door een Europees en een Afrikaans publiek met duizend misverstanden geliefd en gehaat worden.” – Monika Gintersdorfer (ZEIT)

 

 


vr 9/11 - 19:00

Breaking Performance, Mali
De performers plaatsen hun eigen overtuiging en meningen tegenover het Breaking News dat we kennen van televisie.

The End of the Western
Soms wanen politici zich cowboys. Een groep van zwarte dansers en blanke acteurs nemen samen de recente geschiedenis van Ivoorkust onder de loep. Maandenlang claimden twee presidenten elk de enige ware te zijn. Hoe kwam er een eind aan deze ‘Western’, zoals Laurent Gbagbo de strijd met zijn aartsrivaal Ouattara noemde?

Desist III
‘Desistieren’ of ‘to desist’ betekent stoppen, staken, verwerpen. In deze dansvoorstelling construeren Ivoriaanse en Duitse performers en muzikanten nieuwe levensverhalen voor elkaar om ze vervolgens weer te verwerpen. Startpunt is telkens een zelfgekozen keerpunt in het leven van een van de performers. Desist III is een radicaal vormexperiment waarbij taal instant wordt omgezet in dans.

 

 

 

 


za 10/11 - 19:00 (+ party!)

The International Criminal Court
Het Internationaal Strafhof in Den Haag werd opgericht in 2002. Dertien processen die sedertdien voor het Hof werden gebracht, betreffen Afrikaanse landen. Bij een proces, kan de klank op de toeschouwerstribune op elk moment uitgeschakeld worden. Je ziet dan enkel nog de rituelen van het proces maar hebt het raden naar wat er gezegd wordt. In hun voorstelling laat Gintersdorfer/Klassen spreken en (in stilte) dansen alterneren. Een scherpe performance over de spanning tussen ideaal en praktijk.

La Jet Set
‘De mens houdt niet van een ander, hij houdt van het geld van de ander.’ Douk Saga, Lino Versace, Boro Sangui en Le Molare zijn alledrie supersterren van de Ivoriaanse muziek en dansscene - in de migrantengemeenschap in Parijs staan ze bekend als de Jet Set. Ze combineren de glamour van hun sterrendom met armoedige leefomstandigheden in sociale woonblokken. In de nachtclubs van de lichtstad lanceerden ze een nieuwe trend: Couper Decaler. Dj’s zingen verhalen over een jetsetwereld waarin immigranten het schoppen tot bankier, ambassadeur of president. Deze artistieke beweging werd een succes in heel West-Afrika. La Jet Set is een subversieve voorstelling, een uitbundige mix van politiek en entertainment.

 

 

 


Party time!
Gintersdorfer, Klaβen & kompanen besluiten twee dagen van heftig theater met een al even heftig feestje op zaterdag 10, na La Jet Set.

 


Breaking Performance, Mali: by Monika Gintersdorfer / Knut Klaßen | with Hauke Heumann, Eric Parfait Francis Taregue alias SKelly |
production Gintersdorfer/Klaßen

Desist III: by Monika Gintersdorfer / Knut Klaßen | with Jean-Claude Dagbo alias DJ Meko, Lena Wicke-Aengenheyster, Franck Edmond Yao alias Gadoukou la Star | production Gintersdorfer/Klaßen | co-production FFT Düsseldorf, Theater im Pumpenhaus Münster, Sophiensaele Berlin | support Berliner Hauptstadtkultur

The International Criminal Court: by Monika Gintersdorfer / Knut Klaßen | with Gotta Depri, Jean Claude Dagbo alias DJ Meko, Ted Gaier, Hauke Heuman, Skelly, Lena Wicke-Aengenhayster, Franck Edmond Yao alias Gadoukou la Star | production Gintersdorfer/Klaßen, Theater Bremen | support Doppelpass – Theatre Cooperation Fund (D)

La Jet Set: by Monika Gintersdorfer / Knut Klaßen | with Jean Claude Dagbo alias DJ Meko, Hauke Heumann, Franck Edmond Yao alias Gadoukou la Star | production Gintersdorfer/Klaßen, Kampnagel Hamburg, Ringlokschuppen Mühlheim, Sophiensaele Berlin | support den Regierenden Bürgermeister von Berlin – Senatskanzlei – Kulturelle Angelegenheiten, Fonds Darstellende Künste (D)

Presented in the context of House on Fire, with the support of the Culture Programme of the European Union