ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Bon Travail

expo
02.03.2013

Hoe kijken kunstenaars naar de plaats van arbeid in onze samenleving? Welke plaats neemt arbeid in ons leven in? In de tentoonstelling Bon Travail stelt een tiental kunstenaars de positie van de schijnbare tegenpolen ‘arbeid’ en ‘niet-arbeid’ (of vrije tijd) in vraag. Met bitterzoete humor breken zij een lans voor het recht op luiheid. Hun schijnbaar zinloze maar speelse acties illustreren dat werken totaal absurd kan zijn of tonen hoe verplichte arbeid kan ingezet worden als een politiek machtsinstrument dat leidt tot onderwerping. Van spectaculair tot intiem vat de tentoonstelling de arbeid op als een (politieke) performance. Hierbij wordt het ‘niet-werken’ als een gelijke waarde beschouwd, als een factor van vrijheid die bijdraagt aan de kwantiteit en kwaliteit van zowel het product van de arbeid als aan het leven zelf.
  
Bon Travail presenteert een aantal van de in brouillon aangewende werken in een geheel andere context: de ‘vaste’ scenografie van een tentoonstelling.

works by Boris Chouvellon, Pierre Leguillon, Gustav Metzger, Jean-Luc Moulène, Hans Op de Beeck, Mladen Stilinović, Roberto Verde & Geraldine Py, Angel Vergara Santiago,... | curated by Ive Stevenheydens (Argos) in collaboration with Boris Charmatz and Martina Hochmuth (Musée de la danse) | thanks to the artists, Branka Stipančić, gb Agency, FRAC Champagne-Ardenne, Georg Schöllhammer und Hedwig Saxenhuber / springerin, Eva Wittocx | support Institut française