Miet Warlop [BE]

Big Heap / Mountain: propositions

Big Heap / Mountain: propositions
Big Heap / Mountain: propositions

20.01.2010

Fantasierijk gevecht met de realiteit

Onder de titel Big Heap / Mountain presenteert performancekunstenares Miet Warlop drie poëtische 'proposities' rond het waarneembare en het niet-waarneembare. Voor elke propositie zocht ze een of meerdere partners-in-crime. Met een klein arsenaal alledaagse voorwerpen verkent ze de grenzen van onze verbeelding en laat ze ons zien hoeveel fantasie we stoppen in ons dagelijkse gevecht met de realiteit.

De eerste propositie, Reanimation (2006), is een 40 minuten lange slowmotionherhaling van een 60 seconden lange moordscène. Een reeks zorgvuldige manipulaties laat de vlakke karakters (die enkel uit kleren bestaan) tot leven komen en een sensuele wereld van uitgesproken emoties uitdrukken. Terwijl het drama zich afspeelt, volstaan minimale aanpassingen om de spanning op te drijven tot het onherroepelijke gebeurt.

In de tweede propositie, Reconstruction (2007), neemt de performer een razendsnelle hindernissenrace. De snel opeenvolgende acties – mislukt of geslaagd – nemen trapsgewijs toe. Ze bouwen en vernietigen een reeks symbolisch geladen scènes.

De derde propositie, de video Play The Life (2008), bestaat uit een reeks acties en interventies in de stad. Deze acties willen de dagelijkse routine doorbreken en het verrassende op te zoeken. Het zijn kleine momenten, subtiele gebaren die een groot effect sorteren doordat ze het onverwachte installeren in de routineuze context van de binnenstad, waar mensen zich van het ene punt naar het andere begeven, vaak zonder elkaar te zien. Play The Life is een bundeling van manisch-positieve interventies, door een gemis aan contact en een teveel aan visuele routine.

Op 21 en 22 januari presenteert Miet Warlop haar nieuwste creatie Springville in de Kaaistudio's.


Verloop van de avond

Door de beperkte capaciteit van Proposition 1 wordt dit deel tweemaal gespeeld. Het publiek wordt in twee groepen verdeeld: groep 1 start om 20u30, groep 2 om 21:30.

De avond ziet er als volgt uit:

20:30 - Proposition 1 (groep 1)
21:45 - pauze
21:30 - Proposition 2 (groep 1+2)
22:15 - pauze
22:45 - Proposition 1 (groep 2)


Videoprogramma

- Proposition 3: Play the Life (20’)
- the making of Reconstruction 2 (20’)
- Striptease (45’)

De video’s worden enkel vertoond voor en na de voorstellingen.


PROPOSITION 1: REANIMATION
by Miet Warlop, assisted by Sofie Durnez | with Miet Warlop | production CAMPO (Ghent) | co-production De Brakke Grond (Amsterdam)

PROPOSITION 2: RECONSTRUCTION
by Miet Warlop, assisted by Kurt Stockman, Adriaan Verwee | with Miet Warlop, Peter Seynaeve | technique Korneel Coessens | production CAMPO (Ghent)

PROPOSITION 3: PLAY THE LIFE
by Miet Warlop, assisted by Sofie Durnez | editing Nele Keukelier | production CAMPO (Ghent), Vrijstaat-O (Ostend)

STRIPTEASE (video)
by Miet Warlop | editing Kevin Meul | striptease Caroline | thanks to the guys | production CAMPO (Ghent)