Ictus / Opéra de Lille [Brussels/Lille]

Avis de tempête

Avis de tempête
Avis de tempête

27.11 – 28.11.2007

Wonderbaarlijk stuk muziektheater

Een hoogtepunt van het jongste seizoen was de opvoering in het Performatik 3-festival van de 14 Récitations van Georges Aperghis (1945) door de Franse sopraan Donatienne Michel-Dansac. Zingen en acteren, taal en muziek, filosofie en humor,… het kwam allemaal samen in een adembenemend intense performance.

Aperghis is dit seizoen opnieuw van de partij, met Avis de tempête, een – dixit Les Inrockuptibles – ‘wonderbaarlijk, hallucinant’ stuk muziektheater, in 2004 gecreëerd door Ictus in de Opéra de Lille. Aperghis tekende zelf voor de regie.

Aperghis ontketent op de scène – en in zijn partituur – een storm die alles op zijn weg wegvaagt. In het script mengt hij Moby Dick van Melville met brokstukken Kafka, Baudelaire, Shakespeare en Victor Hugo. Maar, net als bij de 14 Récitations, wordt de tekst niet op muziek gezet, de tekst is muziek. De tekst versterkt de muzikale roes. De zangers zetten een krachttoer neer en worden daarbij geholpen door een tiental musici en door de ingenieuze inzet van video en scenografie (gecreëerd door de Filmfabriek).

Zang, spel, muziek, elektronica, video, licht en scenografie worden in deze opera tot één geheel gesmeed. Zoals Le Figaro schreef: ‘C’est l’union parfaite de tous les moyens d’expression qui fait d’Avis de tempête une œuvre d’art totale.’

Audio
Luister naar een fragment op http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=612. 


opera by Georges Aperghis (2004)
script Georges Aperghis & Peter Szendy, with excerpts from Herman Melville, Franz Kafka, Charles Baudelaire, William Shakespeare & Victor Hugo
direction Georges Aperghis
assistant to the director Emilie Morin
musical direction Georges-Elie Octors
computer music designer Sébastien Roux (IRCAM)    
music performed by Ictus Ensemble
with Donatienne Michel-Dansac (soprano), Johanne Saunier (actress), Lionel Peintre (baritone), Romain Bischoff (baritone)
sound Alex Fostier
scenography, light design Peter Missotten (Filmfabriek)
video Kurt D'Haeseleer (Filmfabriek)
realisation Ictus
production Opéra de Lille (F), Opéra de Nancy et de Lorraine (F), IRCAM-Centre Pompidou (F)
presentation De Munt | La Monnaie, Bozar, Kaaitheater, Ars Musica