Brussels Studies Institute

2de Nacht van de kennis over Brussel

2de Nacht van de kennis over Brussel
2de Nacht van de kennis over Brussel

22.11.2013

Snedig Brussel

Eind november 2012 ging het er gepassioneerd maar ook feestelijk aan toe in het Kaaitheater ter gelegenheid van de eerste Nacht van de kennis over Brussel.

Voor de tweede editie van de Nacht van de Kennis over Brussel verzamelt het Brussels Studies Institute weer enkele tientallen onderzoekers en denkers om hun kennis over Brussel met u te delen. 
U krijgt opnieuw snedige presentaties (van 14 minuten!), afgewisseld met korte optredens van Brusselse artiesten en een debat over de toekomst van Brussel als hoofstad van Europa. U kan uw dorst laven in het onvolprezen Kaaicafé en in de Brussels Academy Corner. Om 1u 's nachts hebben we voor u ook nog een speciaal nachtconcert van Laïla Amezian en TriOde in petto.
Dit alles dus zeven uur lang. Want kennis is cool, vooral nu Brussel opnieuw volop in de belangstelling staat, als kleine wereldstad, als hoofdstad van dit land en steeds meer ook van Europa. 

Kennis uit de universiteiten en onderzoekscentra, in de talen van Brussel en voor de verschillende publieken uit Brussel. Dichter bij de wereld kan je niet komen.

 

PROGRAMMA • GROTE ZAAL 
moderatoren: Béatrice Delvaux (Le Soir) & Friedl’ Lesage (Radio 1)

19:00 - 19:25 / film
LES CHOUA / DE CHOUAS (SADDIE CHOUA, 2010)

Saddie Choua is een Marokkaans-Belgische sociologe en filmmaakster. Ze presenteert een portret van haar familie dat balanceert tussen feit en fictie, tussen persoonlijke en politieke beschouwing. Aanleiding van haar semi-biografische documentaire was een foto van haar vader en vier ooms. Twee broers emigreerden naar Belgie, drie bleven in Marokko. Wie van hen bracht het er uiteindelijk beter vanaf?

doorlopend tot 01:00
PRESENTATIECARROUSEL

Boeiende kennis over Brussel, gebracht op een attractieve manier. Presentaties in het Frans, Nederlands of Engels. Met: 

 • Katrien Mondt (Innoviris) on smart cities
 • Ilke Adam (VUB) on the integration of newcomers
 • Edwin Zaccai (ULB) sur les impacts planétaires des changements climatiques sur les villes 
 • Kristof Clerix (Mo*magazine) over Brussel spionagehoofdstad
 • Myriam De Spiegelaere (ULB) & Gille Feyaert (Observatoire de la Santé et du Social) sur la pauvreté dans une ville mondiale 
 • Serge Jaumain (ULB) sur les universités et l’internationalisation 
 • Chris Kesteloot (KUL) on urban governance
 • Frank Schwalba-Hoth on Brussels as the world capital of lobbies
 • Sigrid Bousset (Passa Porta) on Brussels as a city of refuge for persecuted writers
 • Cathy Macharis (VUB) on sustainable transport, a capital choice
 • Florence Delmotte (USL-B) & Heidi Mercenier (USL-B) sur l’Europe vue d’en bas ou ce qu’en disent des jeunes Bruxellois
 • Francis Metzger (ULB) sur une cité universitaire internationale à Bruxelles
 • Jonathan Holslag (VUB) on Brussels or Bejing?
 • Guy Gypens (Kaaitheater) over Brussel als hoofdstad van hedendaagse dans 
 • Jean-Michel Decroly (ULB) sur le tourisme à Bruxelles
 • Philippe Hambye (UCL) sur les écoles bruxelloises
 • Roel Jacobs (‘t Scarlaken/Visit Brussels) over de geschiedenis van Brussel

20:45 – 21:00 / concert
FANFAKIDS

Fanfakids is een groep jonge muzikanten (tussen 7 en 17 jaar) die hun jeugdig enthousiasme omzetten in aanstekelijke ritmes zoals raï, maracatu of hiphop. Het is de grootstedelijke muziekmix waarmee ze in hun thuishaven, het buurthuis Centrum West in Molenbeek, zijn opgegroeid. Niks pose, niks fake, eerlijk en energiek, recht in uw face!

22:15 – 22:30 / performance
DAVID HELBICH : BELGIAN SOLUTIONS

Sinds enkele jaren gaat David Helbich – de van herkomst Duitse kunstenaar die woont en werkt in Brussel – op zoek naar Belgische oplossingen voor praktische problemen. Niet dat hij lang moet zoeken, de oplossingen komen hem als het ware spontaan tegemoet: denk aan een trap die naar nergens leidt of een fietspad dat abrupt ophoudt te bestaan.

22:30 – 23:00 / debat
ECHT EEN HOOFDSTAD VAN EUROPA WORDEN?

Debat met Eric Corijn (VUB), Jean Quatremer (Libération), Alain Deneef (Fonds Quartier Européen) &  Philippe Van Parijs (UCL) (moderator)

00:00 – 00:15 / film
RE:ROSAS TRAILER (EXTENDED VERSION)

In 1983 ging “Rosas danst Rosas” in première op het Kaaitheaterfestival. De voorstelling groeide al snel uit tot één van de ijkpunten van de hedendaagse dans en staat nog steeds op het repertoire. Voor de dertigste verjaardag werd een oproep gelanceerd die iedereen uit nodigde om een eigen versie van de befaamde stoelenscène te maken en te filmen. Meer dan 1500 mensen waagden zich solo, in duo’s of met tientallen tegelijk aan de choreografie, in zowat alle hoeken van de wereld, van Ottowa over Bahia tot Manila en Shangai.

01:00 – 01:30 / concert
LAÏLA AMEZIAN & TRIODE

Laïla Amezian verbindt zeer uiteenlopende muzikale invloeden, en toch is het niet van dat alles. Van Maghrebijnse origine maar tegelijk een wereldreiziger én Brusselaar, vergezeld van cello en percussie. Na concerten in Glasgow, Helsinki en Kaolack (Senegal) nu ook op de scène in het Kaaitheater. Een beloning voor uw 6 uur aandacht. Een uniek nachtconcert om niet te missen. 
Met Laïla Amezian (vocals), Anja Naucler (cello) & Stephan Pougin (drums, percussion)

PROGRAMMA • FOYER

20:00 – 22:30
BRUSSELS ACADEMY CORNER WITH BEN AND STEF

Benjamin Wayens (Brussels Studies, USL-B) en Stefan Decorte (Cosmopolis, VUB) ontvangen u in de Brussels Academy Corner voor een meet ‘n’ greet met verschillende universiteitsprojecten en Brusselse observatoria. Een Q&A (Questions and Answers) met de drijvende krachten achter die initiatieven. En met een drankje, uiteraard. Met: 

 • 20:00 - 20:20   Brussels Studies Institute - Serge Jaumain & Joost Vaesen
 • ​20:20 - 20:40   Brussels Academy - Eric Corijn & Geert Cochez
 • 20:40 - 21:00   Observatoire de l'Enfant (COCOF ) - Stephane Aujean
 • 21:00 - 21:20   growfunding.be (HUB) - Frederik Lamote (pauze 10')
 • 21:30 - 21:50   stedenbouw.brussels - observatoria - Ben Dewitte
 • 21:50 - 22:10   Atrium.brussels - barometer 2014 - Julien Bacq
 • 22:10 - 22:30   Brussels Studies e-journal - Benjamin Wayens & Michel Hubert

Animatoren: Benjamin Wayens (Brussels Studies, USL-B) & Stefan Decorte (Cosmopolis, VUB)

Doorlopend 

NENA PEETERS: EXPO BRUSSEL NOORD
Strip expo

BOEKENHOEK
Interessante universitaire publicaties en boeiende boeken over Brussel. Een uitgelezen selectie voor de Brusselliefhebber.

KAAICAFÉ
De ontmoetingsplek. Bar doorlopend open. De warme keuken is open tot 22u. Nadien is er nog een assortiment snacks beschikbaar.