Lun Mar Mer Jeu Ven Sam Dim
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Amateurs

théâtre
01—02.09.2009

In 1979 maakte de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski de film AMATOR. Dit verhaal, over een gewone man voor wie de weg naar een ander leven zich lijkt te openen wanneer hij zijn omgeving met behulp van een filmcamera begint vast te leggen, vormt de inspiratiebron voor het nieuwe stuk dat Marien Jongewaard samen met toneelschrijver Rob de Graaf maakt.

In de voorstelling vormen Cas Enklaar en Marja Kok een Pools echtpaar dat zich onwillig heeft moeten neerleggen bij een kille alledaagsheid. Beiden kunnen ze echter terugkijken op een korte fase in hun leven, toen ze aan die realiteit dachten te kunnen ontkomen. De man heeft in die tijd furore gemaakt als de maker van bedrijfsfilms en sociale reportages – hij had daar zelf nooit zoveel bijzondere bedoelingen mee, maar in zijn omgeving werd de waarde van zijn werk gezien. Ook zijn vrouw heeft de stap naar iets anders gewaagd: ze heeft de veiligheid van haar Poolse bestaan achter zich gelaten en ze is in Nederland op zoek gegaan naar het avantgardetheater.

Allebei zijn ze al snel op hun schreden terug gekeerd: hij is gestopt met filmen en zij heeft zich nooit bij een internationaal theatercollectief aangesloten. Samen zijn ze nog altijd, dat wel - en wat ze met elkaar delen is de herinnering aan een ambitie, aan een nieuw perspectief, aan een teleurstelling. In een kaal, door filmprojectoren aangelicht toneelbeeld zijn we er getuige van hoe dit door het leven getekende tweetal de geschiedenis herbeleeft – en hoe ze ieder op hun eigen manier het bestaan toch proberen voort te zetten. AMATEURS sluit aan bij eerdere Nieuw West-voorstellingen, zoals LOVE (2006) PONY (2003) en KO (2002). Net als in die stukken gaat het ook hier over mensen met een krachtige verbeelding en met een verlangen naar handelen, naar schoonheid en naar verandering – en over het leven dat steeds opnieuw dromen doodt en dan weer nieuwe dromen genereert.

concept en regie Marien Jongewaard | tekst Rob de Graaf | spel Marja Kok en Cas Enklaar | spel (video) Ger Thijs | videoregie David Lammers | techniek Jurjen Alkemade / Henk Post | productie en zakelijke leiding Wernard Zilver

LANGUAGE : Néerlandais